Renovera trappan, byt ut heltäckningsmattan mot trappstegsmattor

När din trappbeklädnad börjar bli sliten så är det dags att byta ut den. I den här bloggen kan du följa renoveringen av en trappa med sliten heltäckningsmatta och se hur den omvandlas till en ny trappa med Micosteps trappstegsmattor i syntetmaterial.

Först gör du snitt i trappbeklädnaden, så att du kan ta bort den från trappstegen i mindre bitar. Trappbeklädnaden är ofta fastlimmad, och då blir det limrester kvar på trappan. Ibland har den gamla trappbeklädnaden även häftats fast, för att förebygga att den förskjuts. Många häftklamrar blir då kvar i trappstegen och på andra delar av trappan. Ta bort häftklamrarna noga med en skruvmejsel och en tång, och se till att du skadar trappan så lite som möjligt. Alla skador måste du ju sedan reparera.

Ta bort limrester från trappan

Innan du tar bort limrester från trappan måste du veta om det mattlim som använts är vattenbaserat eller inte. Framför allt på äldre trappor är mattlimmet inte vattenbaserat. Om du inte säkert vet om limmet är vattenbaserat eller inte så prövar du först metoden för att ta bort vattenbaserade limrester.

Ta bort vattenbaserade limrester från trappan

Har heltäckningsmattan limmats fast på trappan med ett vattenbaserat lim? Gör i så fall så här för att ta bort limresterna från din trappa, utan kemiska medel.
Använd varmt vatten med lite flytande tvål. Se till att inget vatten rinner in i springorna, klistra eventuellt över dem eller lägg över gamla trasor. Fukta trappstegen med limrester med en fuktig trasa. Du kan även lägga på tvållösningen med en blomspruta. Se till att delarna med limrester blir ordentligt blöta. Låt tvållösningen verka i fyra timmar. Fukta sedan trappan med limrester igen och vänta i ytterligare fyra timmar. Försök sedan att skrapa bort limresterna från trappan med en spackel.

Ta bort limrester från trappan med hjälp av cola

Har man limmat med ett icke-vattenbaserat mattlim så finns det lyckligtvis ett sätt att ta bort limresterna på utan kemiska medel, nämligen med Cola. Och allra helst Coca Cola. Cola är ett praktiskt sätt att ta bort limrester med. Fukta trappstegen med limrester med Cola och låt drycken inverka i ett par minuter. Sedan kan du ta bort limresterna med en spackel. Colan mjukar upp limmet och gör att det släpper från trappan.

Är limresterna ihärdiga och går de inte bort med Cola? Då är det bara att ta bort limresterna från trappan med en färgskrapa och en brännare. Se till att färgresterna inte tar eld och använd ett lämpligt munskydd. Ångorna som bildas är väldigt onyttiga att andas in.

Ta bort limrester med kemiska lösningsmedel

Om det inte går att få bort limmet med vatten, cola eller en färgskrapa så finns det ytterligare ett alternativ. Du kan kolla om det fungerar med lösningsmedel. Bison, HG och Alabastine är några varumärken som har limborttagningsmedel i sitt sortiment, och de kan du köpa på byggmarknader som Beijer, Hornbach eller K-Rauta, eller i en färghandel. Hur dessa limborttagningsmedel ska användas kan du läsa i den bruksanvisning som följer med förpackningen.

Måla trappan efter att limresterna har tagits bort

Efter att du har tagit bort limresterna från trappan måste den bli damm- och fettfri. Sedan kan du reparera skadorna på trappan med spackelmassa. Använd helst ett tvåkomponentsspackel. Efter att spacklet har härdats kan du slipa trappan. Springor och fogar är bäst att fylla med ett akrylatkitt, som kan målas över. Använd inte silikon, eftersom det inte går så bra att måla över.

Börja med att måla trappan med en vattenbaserad primer. När grundfärgen har torkat kan du måla trappan med vattenburen lack, som till exempel Sigmas S2U.
Vi rekommenderar vattenbaserad lack för inomhusbruk, eftersom terpentinbaserad lack missfärgas efter ett tag och då gulnar vita färger.

Lägga in trappstegsmattor

Efter att trappan är helt färdigmålad ska du låta lacken härda i ett par dagar innan du lägger på Micosteps trappstegsmattor. Tänk på att det, trots att trappan är helt nymålad, ändå är viktigt att avfetta trappstegen ordentligt innan du sätter dit trappstegsmattorna. Exakt hur du ska göra när du lägger in våra trappstegsmattor kan du läsa på Micosteps webbplats.

Köpa trappstegsmattor på en byggmarknad, i en möbel- eller specialbutik?

Trapmatten kunt u in veel verschillende zaken aanschaffen. Veel bouwmarkten of woonwinkels  bieden trapmatten van tapijt of aluminium aan (Hornbach, Gamma, Praxis, Karwei, Leenbakker). Veel mensen verwachten dat ook IKEA trapmatten verkoopt (wat overigens niet zo is). Micostep is een speciaalzaak als het gaat om kunststof trapmatten. Het voordeel van het kopen van trapmatten of trapmaantjes bij Micostep (via trapmatten.nl) is dat ons aanbod is afgestemd op de Nederlandse markt. Onze trapmatten passen op 99% van alle trappen in Nederland. Trapmatten die u koopt in een bouwmarkt of woonwinkel komen vaak uit het buitenland waar trappen andere afmetingen hebben, met als resultaat dat de net nieuw aangeschafte trapmatten niet goed passen.

Trappstegsmattor säljs i flera olika slags butiker. Många byggmarknader eller möbelbutiker har trappstegsmattor i textil eller aluminium (Hornbach, K-Rauta, Jula). Många tror förresten att även IKEA säljer trappstegsmattor (vilket de faktiskt inte gör). Micostep är en specialbutik för trappstegsmattor i syntetmaterial. Fördelen med att köpa trappstegsmattor hos Micostep (via trappstegsmattor.se) är att vårt utbud är anpassat efter den svenska marknaden. Våra trappstegsmattor passar på 99 % av alla trappor. Trappstegsmattorna som säljs på byggmarknader eller i möbelbutiker kommer ofta från andra länder där trapporna har andra mått, och det leder till att dina nyköpta trappstegsmattor inte passar som de ska.

Micosteps trappstegsmattor tillverkas i syntetmaterial och de finns i mer än 10 färgkombinationer. Det gör dem mer hållbara och att de slits mycket mindre än trappor i textil som du kan köpa på Hornbach, K-Rauta eller Jula.